Podverkstan

Mikrofonteknik

Mikrofonteknik och rumsakustik

Att det inte räcker med att köpa och använda rätt mikrofon för att få bra ljud är något som de flesta upptäcker rätt fort. Vissa saker går att åtgärda vid redigeringen, men det sparar tid och energi att fixa till det redan vid inspelningen.

Viktigt att tänka på är rumsakustiken: olika rum/miljöer har olika akustiska egenskaper.

I en inspelningsstudio, med en massa ljudabsorberande material och diffusers, får du en väldigt “torr” och tydlig röstinspelning. I ett badrum eller ett kök, med många hårda/reflekterande ytor får du en inspelning som låter som om den är gjord i ett, tja, badrum eller kök. Det här har att göra med ekon och efterklang (olika ljud/frekvenser “dör ut” olika snabbt).

I avsaknad av en studiomiljö finns det några praktiska saker du kan göra för att förbättra inspelningen (och spara tid vid redigeringen):

– Välj rum/plats för inspelningen med omdöme och omsorg: Undvik rum med många plana och hårda ytor (fönster, kakel, diskbänksrealism o glasväggar är en akustisk mardröm).

– Ett trick för att kolla den akustiska miljön är att klappa hårt i händerna och lyssna till efterklangen. Själv använder vi app:en ClapIR när vi är osäkra

– Lägg en fleecefilt på bordsytan under mikrofonstativen (du slipper dessutom hårda ljud från vattenglas, pennor som ställs ned samt från trummande fingrar)

– Micka nära: se till att du och den intervjuade har sin mun nära (varsin) mikrofon/-en och ställ in inspelningsnivån därefter.

– Vill du ha med rumsljud så spela in det med en separat mikrofon/ljudinspelare (se till att samplingsfrekvensen på det spåret/inspelningen är densamma som på din röstinspelning.)

– Rums-/miljöljud ger karaktär, men se till att det är du som kontrollerar i vilken utsträckning de hörs/upplevs i inspelningen. Följer du våra råd så kan du påverka det vid redigeringen.

Det finns visserligen inga genvägar till den perfekta inspelningen, men tänker du på ovanstående har du kommit en bit på väg.

Lycka till!