Podverkstan

Spelar du in intervjuer med en mikrofon? Vill du undvika att vinkla mikrofonen fram och tillbaka?

Det finns en enkel och prisvärd möjlighet genom att skaffa två myggmikrofoner och en enkel adapter som du ansluter till din inspelare. Vi förutsätter att du har en inspelare med 3,5 mm ingång för mikrofon med spänningsmatning på 2,5 Volt, som t.ex. en Zoom H1 eller H4. I det här fallet använder vi en Zoom H1.

Så här gör du:

Anskaffa två myggmikrofoner t.ex. artikel 24071 från Kjell & Co (179:-/styck). De har en hane monokontakt.

Myggmikrofon

Anskaffa också en Förgreningskabel för hörlurar med två honkontakter och en hankontakt, t.ex. artikel 37184 från Kjell & Co (59:90) eller kanske du redan har en sådan nånstans bland alla kablar.

Adapter, två honor 3,5 mm till en hane

Nu har du de komponenter som behövs. Enklast hade varit om förgreningskabeln hade kunnat användas direkt, men eftersom den är gjord för att fördela en källa till två hörlurar går det inte. Vi ska ju fördela två källor till en inspelare. Vi ska därför modifiera adaptern något. Dag att värma lödpennan och ta fram mätinstrumentet!

Klipp av adapterkabeln några centimeter från änden med han-kontakten. Vi ska nu koppla ledaren från den ena hon-kontakten till mitten-ringen på han-kontaken och ledaren från den andra hon-kontakten till ytter-ringen på han-kontakten. Allt för att få de två mikrofonerna att hamna på varsin kanal. Ledarna från inner-ringen på hon-kontakterna kopplas samman med ledaren från inner-ringen på han-kontakten. Isolera med lite smältlim eller tape. Så här ser hela arrangemanget ut:

Zoom H1, adapterkabel, två myggmikrofoner

Om du inte vill löda finns alternativet att köpa en färdig adapterkabel från https://emusic.se/, artikel 12084 för 81:-

Dags att koppla in och prova. Sätt inspelningsnivån till minst 80 (gäller Zoom H1).

Justera nivån efter var du sätter fast myggmikrofonen på personerna, både intervjuaren och intervjuobjektet.

Så här kan det låta i ett något ekande kök en påskdag.

 

Komponentkostnad: 179 + 179 + 59 (81) = 417 (439) kronor.

Låter det krångligt? Lugn, PODverkstan hjälper dig!